Kennissenkring

contact-netwerk alleenstaanden/singles

Valkuilen bij online daten

Het Kennissenkring netwerk is geen dating netwerk
Maar veel van onze deelnemers komen ook op datingsites, vandaar dit artikel

Op zoek naar “de WARE”, je kunt een geliefde vinden of een oplichter.

Deelnemers aan het kennissenkringnetwerk zijn soms ook op zoek via dating sites. Er zijn er natuurlijk een aantal goede in Nederland, maar je kunt ook gemakkelijk worden misleidt. Daarom willen we toch wat verontrustende info met jullie delen, die we zagen op tv.

Hieronder volgt informatie die we oppikten in de documentaire serie Bait.

Er zijn genoeg gratis dating sites voor het ontmoeten van mensen in eigen omgeving op basis van profielgegevens. Hoe mooi is het als je via een dergelijke site iemand kunt ontmoeten die ook nog bij je in de buurt woont.

Maar weet je dat er jaarlijks zoveel slachtoffers zijn van dating fraude en dit opgeteld het afgelopen jaar alleen al in Nederland een schade was van 4 miljoen euro van alle slachtoffers samen.

Mij gebeurt dat niet, hoor ik je zeggen, maar ik wil je toch even informeren hoe een en ander in zijn werk gaat.

- je legt contact via een datingsite en je hebt iemand gevonden die helemaal in het plaatje past, vanwege leeftijd, interesse en hij woont ook nog bij je in de buurt. (Wat je niet weet is dat de foto en informatie die hij deelt van internet is gehaald en achter deze (leuke) man iemand anders schuilgaat. Een Nepprofiel dus.

- Je deelt al snel de telefoonnummers uit zodat je gratis kunt appen via whatsapp. (Wat je niet weet is dat dit Nederlandse tel nummer heel eenvoudig te koppelen is met een telefoonnummer uit (vaak West-Afrika). Waar een enorm netwerk blijkt te bestaan van deze vorm van oplichterij.

- Je hebt een fijn contact via de whatsapp en krijgt veel aandacht met lieve en leuke berichtjes van uw date, soms wel 150 op een dag (wat u niet ziet is dat er 24 uur lang diensten gedraaid worden door verschillende oplichters die deze lieve berichtjes sturen.) Er is altijd een vaste persoon die je op bepaalde tijden kunt bellen (dan heeft hij dienst).

- Na soms wel maanden waarin je steeds nadrukkelijk gevraagd wordt, niet met anderen over je date te praten, een geheimpje van je beide. (De filosofie hierachter is om je steeds meer te isoleren, zodat je niet met anderen over eventuele twijfels zult praten.)

- Vanwege onvoorziene problemen van je date wordt er gevraagd of je een pakketje op wilt halen (tegen hoge kosten) of even geld over te maken omdat zijn bankpasje is gestolen etc. etc. (Alles wordt uit de kast gehaald om je geld afhandig te maken.)

Tip: 1-Vertrouw op je gevoel: als iets niet goed voelt, luister daar dan naar.

Tip: 2-Maak gebruik van een veilig en betrouwbare datingsite en gebruik alleen het correspondentiesysteem van de datingsite of -app. (Lees eerst de privacyverklaring: wat doet de site of app met je gegevens.)

Je kunt vermoedens van fraude bij de desbetreffende datingssite en bij de fraudehelpdesk. (gesteund door de overheid)

Met vriendelijke groet
Team Kennissenkring
Ria


zeilboten