Trefpunt Lobbes

Trefpunt

Trefpunt:

Café Lobbes

Adres:

Hof 10A, 3811 CJ Amersfoort

GPS coördinaten:

N52° 09' 24.8" E5° 23' 21.1"

Ontwerp en realisatie:

Team contactnetwerk Kennissenkring

Het Trefpunt

De stadswandeling Amersfoort

Download GPX stadswandeling Amersfoort

Algemene info Amersfoort

Amersfoort heeft een prachtige historische binnenstad en dat is voor de meeste mensen een goed bewaard geheim. Deze verder moderne stad is verder vooral bekend als één van de belangrijkste spoorwegknooppunten van Nederland.

Met z'n ruim 150 000 inwoners is het de tweede stad van de provincie Utrecht en een belangrijke groeikern.

Ook geniet Amersfoort wel bekendheid als garnizoensstad.

Amersfoort ontstond op een doorwaardbare plaats (oud Nederlands voorde) in de rivier de Eem (vroeger Amer genoemd). De eerste vermelding is rond het jaar 1025 als boerengehucht.

De ontwikkeling is te danken aan de Bisschop van Utrecht, die er een zogenaamd hof liet bouwen om van daaruit de Gelderse vallei verder te ontwikkelen. Een paar andere jaartallen zijn: 1259 stadsrechten, gevolgd door de bouw van de eerste stadsmuur einde van dezelfde eeuw. In 1340 was er een grote stadsbrand en in 1380 werd begonnen met een nieuwe ommuring, die in 1450 gereedkwam.

De stad had in de 80-jarige oorlog met Spanje 1568 - 1648, veel te maken met innames en veroveringen van zowel Spaanse als staatse kant.

Na deze periode trad verder verval in, mede doordat de Amer of Eem minder goed bevaarbaar werd.

De grootste economische motor kwam rond 1870 weer op gang door de komst van de spoorwegen en de aanwijzing als garnizoensplaats door de regering. Beide keuzes werden met name bepaald door de letterlijk centrale ligging van Amersfoort. Onze Lieve Vrouwe toren is het kadastraal midden van Nederland.

Veel plezier op deze Stadswandeling. Team Kennissenkring.

Foto-impressie Amersfoort

 Hof

 Hofje

 Rondvaart  Koppelpoort  Krommestraat  Monikkendam  Muurhuizen  Onze Lieve Vrouwetoren

Deel dit artikel