Mindful Walking

Wel eens van mindful walking gehoord?

Ik tot voor kort niet. Mindfulness is het bewust aandacht brengen naar de huidige ervaring met een open niet-kritische blik. Tijdens mijn werk als postbezorger loop ik veel, maar echt mindful kan ik dat niet noemen, met een zware tas om m'n schouder. Mijn blik is tijdens het bezorgen op het stapeltje post op mijn arm gericht, en minder op mijn omgeving.

Door het volgen van yogalessen ben ik al bewust bezig met mijn lichaam, maar dat is in een ruimte waar geen ramen open kunnen. Nu het zulk mooi weer is, heb ik er steeds meer de behoefte aan om buiten te bewegen. Van een vriendin hoorde ik dat er een mindful walking training van vijf bijeenkomsten in mijn woonplaats gehouden werd. Er blijkt een landelijk netwerk van mindful walking-, en -running-trainingen te bestaan (www.mindfulrun.nl). De lessen worden op zondagochtend van 9.30 tot 11.00 uur gegeven in een bos in mijn woonplaats. Dat leek mij als single een goed moment om iets sportiefs met andere mensen te gaan doen.

Vanmorgen meldde ik mij om 9 uur bij mijn vriendin, die mee ging om uit te proberen of het iets voor haar was. Ze heeft op het moment nogal veel stress en voelt zich lichamelijk ook niet optimaal. Op de parkeerplaats deden we eerst een voorstelrondje. Onze instructrice vertelde dat zij in aanraking was gekomen met mindful walking door haar burn out. Dit was bij haar ontstaan doordat er op haar werk een reorganisatie gaande was, en haar werk niet meer uitdagend genoeg was. Door het mindful wandelen, was ze vrij snel weer opgeknapt. Er was nog iemand met een kantoorbaan, een docente, en ik als postbezorger.

Tijdens het wandelen door het bos deden we een aantal oefeningen. Zo telden we het aantal ademhalingen per minuut bij onszelf. Voor mij was dit met 16 te hoog op het moment. We observeerden elkaars loopstijlen, en deden een bodyscan. Toen we met gesloten ogen ons helemaal concentreerden op onze afzonderlijke lichaamsdelen, sprong er ineens een grote hond tegen mijn vriendin op. We waren in een klap uit onze diepe concentratie. Ik vond het een fijne manier om mijn zondag te beginnen, maar ik hoop dat we de volgende keer niet in een losloopgebied voor honden gaan lopen. Mijn vriendin is inmiddels afgehaakt.

Ik hou jullie op de hoogte!


Bosbaden

Bosbaden in het stiltebos

In mijn vorige blog schreef ik over de cursus mindful walking die ik heb gevolgd. Voor mij was er wat teveel theorie bij. Ik heb in het verleden verschillende mindfulness trainingen gevolgd, en kende een aantal oefeningen al. Een bijkomend voordeel was wel dat ik mijn eigen omgeving beter leerde kennen. Met name het stiltebos, waar we de cursus deden.

Ik nam me voor om daar later vaker te gaan wandelen. Tijdens de zomervakantie ben ik zowel in Friesland als in Drenthe geweest. Wat me daar steeds weer opviel was de rust, en wat dat met het gedrag van mensen doet. Winkelpersoneel is veel minder gehaast, en ook op de terrassen is het relatief rustig. Als je goed kijkt is er altijd wel een plekje te vinden. Deze rust wilde ik graag meenemen naar mijn eigen omgeving in de Randstad.

In verschillende tijdschriften las ik over het Japanse fenomeen 'bosbaden'. In het Japans noemen ze het shinrin -yoku. In eerste instantie dacht ik dat het betekende: een duik nemen in een bosmeertje. Dat blijkt niet zo te zijn. Bosbaden is meer dan een wandeling door het bos of park. Er hoeft geen specifieke bestemming te zijn en er is geen fysieke inspanning vereist. Door te observeren hoe een boom in de wind beweegt, je hand over de schors te laten gaan of de specifieke geur van park of bos op te snuiven komen lichaam en geest tot rust.

Samen met een vriendin ben ik terug gegaan naar het stiltebos, en dat was fijn. Ik heb niet speciaal gelet op het boomschors, en ik heb gewoon gepraat tijdens het wandelen, maar ik kwam ontspannen terug. Er was veel schaduw, en dat is op zonnige dagen heerlijk wandelen. Ook nu het wat minder zonnig is, vind ik het fijn om even de deur uit te stappen, en in het bos te gaan wandelen. Ik hoef niet altijd ver weg om rust te vinden.

De volgende keer zou ik graag over een wandeling via Kennissenkring willen schrijven. Ik hoop dat er binnenkort een wandeling georganiseerd wordt in Noord Holland. Dan wandel ik graag mee.

Groetjes, Roos.Verantwoording

Op deze bladzijde vind je de blog van Roos.

Roos is actief deelnemer aan het Kennissenkring contact- en vrije-tijdsnetwerk en zal maandelijks op deze pagina verslag doen van haar wandel belevenissen

Je kunt reageren op de teksten van Roos via het netwerk of stuur ons een e-mail. Wij zorgen dan dat Roos je opmerkingen en/of vragen over haar wandelblog ontvangt.

De inhoud van deze wandelblog is een persoonlijke inbreng/mening. En is intellectueel eigendom van Roos. Zij bezit de copyright van haar wandelblog.