Trefpunt Zandvoort Waterleidingduinen

Trefpunt

Trefpunt:

Café Restaurant Dune a/d Duinrand

Adres:

Zandvoortselaan 130, 2042 XC Zandvoort

GPS coördinaten:

N52° 21' 52.8" E4° 33' 11.3"

Lengte wandeling

8 km

Ontwerp en realisatie:

Team Contactnetwerk Kennissenkring
Met dank aan Anouska voor de tip.

Het Trefpunt
Trefpunt Zandvoort Waterleidingduinen

De natuurwandeling Zandvoort Waterleidingduinen

Download PDF natuurwandeling Zandvoort Waterleidingduinen Download GPX natuurwandeling Zandvoort Waterleidingduinen

Algemene info Waterleiding duinen

De wandeling start bij "DE DUINRAND". Een restaurantje met 2 leuke terrassen. Aan begin/ einde van ingang Waterleidingduinen. Zandvoortselaan, Zandvoort/grens Bentveld, bij bushalte bus 80 genaamd Nieuw Unicum. Vanaf station Heemstede-Aerdenhout vertrekt bus 80 naar Zandvoort. Bus 80 rijdt van Amsterdam (Elandsgracht) → Zandvoort Centrum. Weekdagen elk kwartier, zon- en feestdagen elk half uur. "Waterleidingduinen"" is een groot beschermd natuurgebied. Veel herten uiteraard. Toegangskaartje uit de automaat 2 euro. Honden en fietsen niet toegestaan. Prima plek om bij DE DUINRAND te starten met koffie of te eindigen met iets anders.

We hebben een wandeling van pakweg 1 uur en drie kwartier uitgezet van zo'n 8 km door dit gebied. Zodat je genoeg puf overhebt om bijvoorbeeld aan de Boulevard van Zandvoort een gezellig een hapje te gaan eten. We doen dit bij Kennissenkring altijd niet ingepland, voel je dus niet verplicht. Heb je geen tijd of geen zin meer dan zal niemand vreemd kijken als je deze keer afhaakt.
Vrijheid blijheid is ook hier het motto.

De waterleidingduinen zijn ruim 3400 hectare groot. Een afwisselend duingebied met vennen, kanalen, duinvalleien en stukken bos. Het is rond 1850 in gebruik genomen als waterwingebied en dankt daar natuurlijk ook zijn bescherming aan. De natuur kon hier dan ook ongestoord bijna 200 jaar zijn gang gaan. Wat alle variatie oplevert. Een waar eldorado voor de wandelaar en het wild.

Onderweg lopen we langs een monument. Dit is ter nagedachtenis van 6 oorlogsvliegers die hier op 13 april 1945 werd neergehaald door Duits afweergeschut. De zware bommenwerper van het type Halifax was op weg naar een wapendropping. Alle 6 de bemanningsleden kwamen om.

Moeilijk om je in deze omgeving voor te stellen dat je midden in de randstad zit.

Veel plezier op deze wandeling!


TIP: Nog even naar het strand? Wellicht een leuk idee. Nog even naar de Boulevard voor een hapje en een drankje.

Details wandelroute
 Route

Route

Route

Deel dit artikel