Tips: Fietsen met Kennissenkring

Weer fietsen via Kennissenkring

Interview met Bert die weer ging fietsen.

Hoe is het bij jouw begonnen met Kennissenkring?

Ja, hoe is het eigenlijk begonnen met die Kennissenkring? Eens even denken.
Fietsen doe ik eigenlijk al mijn hele leven heel graag. Toen ik nog als ambtenaar werkte voor ik ging vutten, reed ik dagelijks op de fiets naar mijn werk in de stad. En 's zondags reed ik een rondje met mijn vrienden van de Tour club. Door een langdurige blessure kwam dat eigenlijk een beetje in het slob. En ben ik alleen nog recreatief gaan fietsen. Zo fietste ik vrijwel iedere zondag wat minder intensief met m'n vrouw die ook een echte liefhebber van recreatief fietsen werd. Gezellig samen er op uit met een lunch onderweg bij een uitspanning of terrasje. Dit is helaas verleden tijd om een zeer verdrietige reden; ik ben nu al weer ruim drie jaar weduwnaar. In fietsen had ik geen trek meer.

Afgelopen zomer zocht ik toch weer eens naar mogelijkheden op het internet om weer min of meer regelmatig een rondje te rijden. Maar ja alleen is ook maar alleen, en alleen op een terrasje zitten moet je ook leren. Met iemand is toch gemakkelijker en gezelliger.

Toevallig kwam ik op de site van Kennissenkring en zag daar het item fietsen. Ben verder gaan kijken en heb me aangemeld. En onder andere het item fietsen op het aanmeldingsformulier aangevinkt. Dan weet iedereen dat je in bent voor een fietstochtje.

Nadat ik me had ingeschreven, zag ik in het overzicht dat er inderdaad heel veel alleenstaande mensen zijn die regelmatig een rondje zouden willen rijden. Het is wel niet helemaal zo populair als wandelen. Maar je hebt toch in elke provincie ruim voldoende mensen die eventueel mee willen fietsen. Ik heb daarom "de stoute schoenen" aangetrokken en heb via de e-mail een aantal van deze mensen in de buurt een berichtje gestuurd. Ik selecteerde daarbij ook een beetje op leeftijd, dat praat wat gemakkelijker dacht ik. Hierop kwam vrijwel direct antwoord van een aantal mensen.

Ik heb de volgende zondag direct met twee daarvan afgesproken. Een van de twee was goed thuis op een site waar fietsroutes staan aangegeven. En we hebben afgesproken bij een horeca gelegenheid hier in de buurt en dat hij voor een route zou zorgen. Ik weet nog, het was mooi weer die dag en na een kopje koffie op het terras zijn we opgestapt. Eigenlijk was het alsof we elkaar al geruime tijd kenden. De sfeer was lang niet zo stil en afwachtend als ik had gedacht. Gezamenlijk hobby's breken het ijs schijnbaar gemakkelijk. We hebben gezellig gekletst over waar we zoal op de fietst waren geweest, en Kees (de nieuwe kennis zal ik maar zeggen) legde uit hoe zijn GPS fietscomputer werkte. Ik zelf houdt het nog even op de ANWB en VVV routes en het ideale knooppunten netwerk. Maar het is leuk om dit apparaat in de toekomst ook eens aan te schaffen. Kun je ook eenvoudig zelf routes uitzetten. Na zo'n 25 km hielden we het voor gezien en hebben nog even lekker iets gegeten op het terras waar we waren gestart. Een geslaagde middag vonden we alle drie.

Fietsmaatjes

Regelmatig spreek ik zo af met iemand of een aantal mensen uit het Kennissenkringbestand. Zo heb ik mijn eigen netwerk van fietsmaatjes. En zonder echte verplichtingen naar elkaar toe hebben we heel wat gezellige uurtjes samen.

Een aantal mensen beschikt net als ik over een auto met fietsdrager. Met hen fiets ik ook wel regelmatig buiten de regio. Er hoorde laatst zelfs al wilde plannen voor een meerdaagse fietstocht met overnachting via een voordelig hotel arrangement op de Veluwe. Ach ja, er is tegenwoordig zoveel voordelig mogelijk via het internet.

Natuurlijk fiets ik wel wat vaker met mensen waarmee ik een klik heb. En ik kan wel zeggen dat ik na de afgelopen zomer een tweetal mensen steeds meer als mijn vrienden ben gaan beschouwen. Eigenlijk moet ik zeggen vriend en vriendin want het betreft een man en een vrouw. Hiermee praat je spontaan wat verder door over zaken die je bezighouden en wat meer privé zijn. En je merkt al gauw dat ze echte belangstelling hebben. Ik ben zuinig op deze mensen want zo gemakkelijk maak je geen vrienden meer op latere leeftijd. (Bert is voor in de zestig).

Het bevalt mij goed op deze manier en een vaste groep oprichten of aansluiten is voor mij eigenlijk helemaal niet meer zo direct noodzakelijk. Die zijn er wel, met een vaste datum per maand. Je ziet wel is aankondigingen langs komen op het Kennissenkring Prikbord op de besloten deelnemers site. Leuk bedacht dat Kennissenkring. Voor mij voldoet het prima.

Over het Prikbord gesproken: Binnenkort ga ik voor eerst naar een etentje van een Kennissenkring eet-groepje hier in de buurt. Ze komen regelmatig samen in een telkens weer ander leuk restaurantje en je kunt als Kennissenkring deelnemer gewoon aansluiten. Ik zag de aankondiging van het etentje langskomen op het Prikbord van de besloten deelnemerssite en heb de contactpersoon gemaild dat ik ook mee kwam eten. Het verplicht je verder tot niets. Mooi geregeld toch. Ik ben benieuwd. Ik stap er nu na m'n ervaringen met het fietsen zo op af.

Samen fietsen populair

Fietsen is een populair item binnen het Kennissenkring Netwerk voor alleenstaanden. Bijna 500 mensen binnen ons netwerk (april 2017) vinden het een goed idee om samen een eind te gaan fietsen. Het vinden van een fietsmaatje via Kennissenkring is dan ook niet moeilijk.

Met de komst van de knooppuntroutes is het wel heel aantrekkelijk geworden om een stukje te gaan fietsen. Letterlijk overal vind je de bordjes van dit fenomeen. Met om de paar kilometer op een duidelijke overzichtskaart aangegeven waar je bent. En kun je kiezen waar je naartoe wilt.

Wie in het bezit is van een fietsendrager achterop de auto is helemaal goed uit. Dan is het eenvoudig om ook in andere regio's te gaan fietsen.

Fietsknooppunten

De ANWB geeft een nationale knooppunten gids uit. Zodat je in elke regio snel een route kunt samenstellen.

Ook zonder dit gaat het prima om van de fietsknooppunten gebruik te maken. Je kunt bij ieder knooppunt starten en in vrijwel iedere gemeente is er een uitgebreid fietsnetwerk.

Kijk ook even op het internet, knooppuntenroute of fietsknooppunten als zoekitem. En je vindt een schat aan informatie.

Fietsmaatje om mee af te spreken

Nu nog een fietsmaatje om mee af te spreken. Selecteer het netwerk op fietsen en je krijgt een grote lijst met Kennissenkring deelnemers die het leuk vinden om met jou te gaan fietsen. Wellicht is het slim om ook de regio aan te geven zodat het gemakkelijker is om een gezamenlijke fietsroute af te spreken.

Gebruik ook ons Prikbord

Misschien is het ook leuk om een groepje te vormen bij jouw in de regio. Plaats dan een gratis uitnodiging of oproepje op het Prikbord. Dit Prikbord kan alleen worden gelezen door de aangesloten mensen.

Nieuwe fietsroutes

Heb je nog tips voor mooie fietstochten, dan horen we dat graag van je.

We ontwikkelen steeds nieuwe Kennissenkring Trefpunten en plaatsen deze als team op het Prikbord.

Meer over Kennissenkring Trefpunten

Veel plezier op je fietstochten!


Deel dit artikel